piątek, 18 kwietnia 2014

Kulinarne inspiracje - avga me sikotakia pulion, czyli greckie jajka z wątróbkami drobiowymi

Dostałam w prezencie książkę kucharską "Kuchnia grecka.  302 tradycyjnych przepisów" Wydawnictwa Adam-Pergamos S.A. Już podczas przeglądania moją uwagę przyciągnął bardzo prosty przepis, który nie wymaga kupowania wymyślnych produktów, a mianowicie avga me sikotakia pulion, czyli greckie jajka z wątróbkami drobiowymi. Zdaję sobie sprawę, że dzisiaj na pewno pichcicie wielkanocne potrawy, ale może po świętach zechcecie wypróbować dzisiejszy przepis.

Składniki:
  • 250 gram wątróbek drobiowych
  • 4 łyżki stołowe oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w talarki
  • 1 papryka drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki stołowe białego wina
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 4 jajka, sól, pieprz
Wątróbki pokroić w drobne kawałki, umyć i osuszyć. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić wątróbki i zrumienić. Dodać sól, pieprz, cebulę i paprykę, następnie czosnek i sok pomidorowy. (W tym momencie dodajcie wino - autorzy zapomnieli napisać o nim w instrukcji przyrządzenia dania.) Dusić pod przykryciem przez 15-20 minut. Kiedy sos zgęstnieje wbijać ostrożnie po jednym jajku. Pozostawić pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aby jajka się usmażyły. 


Potrawę przyrządziłam dzisiaj na kolację. Poszło błyskawicznie. Ponieważ nie miałam białego wina, dodałam 2 łyżki octu winnego, dzięki czemu potrawa miała ciekawy aromat. Danie określam jako lekkie i zdrowe. Nie cierpię suchej wątróbki, obtoczonej w mące. Ta jest soczysta i aromatyczna. No i to rozpływające się żółtko... Niebo w gębie. Jedna uwaga - nie używajcie zbyt dużej patelni, wybierzcie raczej rondel, żeby jajka miały się w czym "kąpać". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz