poniedziałek, 24 listopada 2014

Arabski chlebek z semoliny


Uwielbiamy arabskie pieczywo, ale nigdy wcześniej nie przyrządzaliśmy go w domu. W niedzielę mój mąż podjął pierwszą próbę na podstawie przepisu, który przysłał nam Algierczyk, poznany przez CouchSurfing.org. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Poczułam ten sam smak, co w marokańskiej piekarni:). Mam nadzieję, że tak samo dobrze wypadnie nasz chleb na spotkaniu z kuchnią arabską, które czeka nas już w najbliższą sobotę:).




500 gram semoliny (jeśli nie jest bio, kosztuje ok. 3 zł.)
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżka cukru
4 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
350 ml ciepłej wody
2 łyżki masła klarowanego

W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mieszać dłonią, dolewając powoli 300 ml wody. Pozostawić pod przykryciem na min. 45 minut.


Następnie używając maszyny lub dłoni, wyrabiać ciasto, dolewając powoli 50 ml wody. Ponownie odstawić na 1 godzinę.

Roztopić masło i dodać do ciasta. Lekko wyrobić. W tym momencie powinno uzyskać właściwą konsystencję, to znaczy przestać się kleić do rąk.
Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki. Położyć na papierze do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na 40 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 15 minut. Trzeba kontrolować stopień zezłocenia chleba.

A oto wynik pracy Michała - niebo w gębie!


Zapraszam do wypróbowania przepisu i recenzowania. 

3 komentarze:

  1. Najlepszy chleb jaki kiedykolwiek zrobiłem! A zrobiłem ich już wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam zamiar go zrobić tylko ile to będzie świeżych drożdzy w zamian suszonych?? wygląda smakowicie ..bo ponoć trzeba brać 2x tyle świeżych co suszonych/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno, 20 gram świeżych drożdży powinno być ok:). Daj znać jak wyszedł chleb.

      Usuń